Jubileumsporter

Stolta Portertappare den 28:e April 2011. F.v. Stefan Gustavsson, Thomas Villa, Mary Wiles, Otto Lundell, Garrett Oliver, Daniel Eriksson, Marc Rothausen, Daniel Moss och Tom Price. Sittande. Joakim Losin. Foto: PDA

Stolta Portertappare den 28:e April 2011.
F.v. Stefan Gustavsson, Thomas Villa, Mary Wiles, Otto Lundell, Garrett Oliver, Daniel Eriksson, Marc Rothausen, Daniel Moss och Tom Price. Sittande. Joakim Losin. Foto: PDA

År 2011 uppmärksammar världen att det är 175 år sedan David Carnegie tog över Porterbruket i Klippan. Detta högtidlighålls genom en jubileumsporter, fatlagrad på bourbon barrels.

Provning av 175-års Jubel-Porter droppedImage

Det är med stor glädje Porter Drinkers Association äntligen, i god tid före lanseringen, kunnat avsmaka den Jubileums-Porter som vi var med och lade på fat den 28 april 2011, i Falkenberg.
Den tjusiga 75 cl flaskan ser onekligen inbjudande ut. Carnegie Jubileums-Porter, 175-år sedan David Carnegie köpte porterbruket 1836.
Special-Portern som tagits fram i samarbete mellan Porter-bryggmästaren Daniel Eriksson och Brooklyn Brewery’s bryggmästare Garrett Oliver, håller en styrka på 8,8 %.
Vid upphällningen syns det tydligt att det är en vackert mörk mahogny färgad Porter, med ett relativt ljust skum. Utseendemässigt liknar den vanlig Carnegie. Men doften är något annat betydligt mer spännande. En elegant arom som bär toner av vanilla fudge och karamellighet. I doften går att känna nougat, örtighet och toner av blandad torkad frukt.
Vi känner en väl utjäst och mousseaktig munkänsla. Tydlig Carnegiesk karamellighet kombinerad med lätta vaniljtoner från träfaten. Alkoholen märks men är inte påträngande, utan bidrar till att lyfta fram Porterns komplexa smaker. Det hela rundas av med kryddig likörörtighet. Trots sin styrka har Special Portern en god hinkabilitet!
Utan tvekan skulle den exklusiva flaskan mycket väl kunna förgylla Nobelfesten, världens kanske snyggaste Porterbutelj!
Vi känner dock att produkten ännu är relativt färsk och är ytterst säkra på att den med tiden kommer att mogna och utvecklas mycket väl. I oroliga finanskristider torde en godare investering vara svårfunnen!

Marc, Otto och Stefan

Länk till DuTuben vid upptappningen i Falkenberg